TRÄDGÅRNS MUSTERI

Viktig information inför mustning:

Pris: 80kr/ 3 l BaginBox; Råmust: 20kr/l

Kapacitet och bokning

Vi mustar upp till 100 kg äpplen per 30 minuter.


Har du mer än 100 kg? Boka 1 timme.


Minsta mängd för att få must från dina egna äpplen

Du måste lämna in minst 40 kg frukt – det motsvarar cirka 4 stora fulla papperskassar.


Har du mindre mängd? Då sker inlämning via drop-in.


Viktig bokningsrekommendation

Om du har bara 40–50 kg äpplen, rekommenderar vi att inte boka dagens första tid.


Varför?

Alla musterier använder slangar som förbinder press, tank och pastörisatör. Dessa slangar kan aldrig tömmas helt, vilket innebär att det alltid finns rester av föregående kunds must i systemet – särskilt i de första 3 Bag-in-Box (BiB).


Även om musterier säger att du endast får must från dina egna äpplen, finns det alltid en liten risk för blandning i början. Detta gäller alla musterier – oavsett om utrustningen är gammal eller modern.


Vi tar inte emot övermogna äpplen! Viktigt!

Ett övermoget äpple är mjukt och knastrar inte när du biter i det. Dessa äpplen orsakar problem i processen, eftersom de täpper igen filter och press, vilket stör hela mustningen.


Must från övermogna äpplen blir dessutom ofta grumlig och innehåller mycket fruktkött, vilket kan göra den mindre trevlig att dricka och kan även påverka smaken.


Tips: Skörda gärna äpplena innan de är helt mogna – då blir musten friskare och godare.


Frukt vi inte tar emot:


Fallfrukt från häst-, ko- eller fårhagar (risk för kolibakterier)


Äpplen som är mörkbruna, mögliga eller ruttna (de kan innehålla mögelgiftet patulin)


Frukt med grus, kvistar eller löv, då det kan skada våra maskiner.

Viktig säkerhetsinformation


Av säkerhetsskäl ber vi alla kunder att hålla sig utanför de markerade områdena.


Detta är viktigt för att undvika:

Klämskador

Brännskador

Andra säkerhetsrisker

De markerade zonerna är avsedda för personal och maskiner i drift. Att vistas inom dessa områden kan innebära allvarlig fara.


Tack för att du visar hänsyn och följer våra säkerhetsanvisningar.


Mustning av päron eller vindruvor

Du får gärna blanda i päron, men du måste boka den sista tiden på dagen. Detta för att undvika att andra kunder får päronsmak i sin must.


Vi kan även musta vindruvor, men endast som sista kund för dagen.


Vi hinner inte sanera maskinerna mellan varje kund, därför gäller dessa regler.


Hur mycket must blir det?

Vi pressar ut cirka 60 % must av inlämnad frukt.


Ett äpple innehåller cirka 86 % vatten, men det är inte möjligt att utvinna allt.


4 fulla papperskassar (ca 40 kg) ger i regel 5–7 Bag-in-Box (BiB), beroende på sort och saftighet.


Betalning

Vi tar endast kort eller Swish.

Kontanter accepteras inte.

Övrigt att tänka på

Fläckar, "rost" eller fult skal påverkar inte smaken.

Ljusbruna fallskador är oftast inga problem, så länge frukten inte är möglig eller rutten.

Välkommen till oss – vi ser fram emot att musta dina äpplen!


Packa inte proppfulla kassar, inga gigantiska lådor/kartonger. Vi lyfter flera ton varje dag och vi vill inte skada våra ryggar! Tack!

Ni kan alltid lämna in era äpplen utan att boka tid. Vi kommer att musta dem så snart vi hinner. Glöm inte att märka era kassar med namn och telefonnummer, så att vi kan kontakta er när musten är klar.  Har ni några frågor? Tveka inte att höra av er via mail, telefon eller SMS. Vi ser fram emot att ses snart och att hjälpa er skapa den bästa musten någonsin! Välkomna! 


Nu kan du komma med Dina äpplen till Trädgårns Nya Musteri! Vi mustar, pastöriserar och tappar upp på bag in box medan du väntar, så du behöver inte komma tillbaka och hämta (ca.30min). För att du ska slippa köa i flera timmar så bokar du enkelt in en tid i vårt bokningssystem, länk finns nedan:

https://boka.se/tradgarnsmusteri 

Medan du väntar kan Du avnjuta en promenad i våran visning-trädgård "Mormors" samt plocka färska grönsaker eller ta en kopp kaffe i cafét. Cafét är öppet torsdag - söndag.

OBS! Det finns möjlighet att få Råmusten (20kr/liter) som är inte värmebehandlad. Vi tappar upp den på medhavda kärl. Den är hållbar i kyl 3-4 dagar och måste tas om hand när ni kommer hem. Den går bra att frysa, konservera eller jäsa egen cider/vin på.
OBS! Vi diskar inte era kärl innan, se till att de är rena!

Pastöriserad must - Must på 3 liters bag in box kostar 75 kr styck. 
Ni bokar in tiden och får en varsamt värmebehandlad must tappad i 3 liters bag-in-box med dagens datum (inklusive kartong). Enkla att ta hem och förvara i rumstemperatur. Har ni lämnat in fin frukt är den hållbar i
minst ett år efter mustdatum. En öppnad box är hållbar i 2-3 veckor i rumstemperatur - ännu längre i kyl.

En del äpple/päron sorter är mer smakrika eller sötare/syrligare än andra, även skörd tidpunkt påverkar aromen och balansen på sockerhalt och syra.

Vi tar inte emot övermogna äpplen (Ett övermoget äpple är mjukt och knakar inte när man biter i det.) eftersom de krossade äpplen sätter igen våra filter och pressandet. Ett övermoget äpple är mjukt och knastrar inte när du biter i det.

Frukter ska vara fri från kvistar, löv, grus osv, eftersom de kan skada maskiner.

Det spelar ingen roll om äpplena har "rost" eller är fula i skalet, det påverkar inte smaken. Fortfarande ljusbruna fallfruktsskador är inga problem.

Du kan inte musta fallfrukt från häst-, ko- eller fårhagar då dessa kan innehålla kolibakterier. Du kan heller inte musta äpplen som blivit mörkbruna, mögliga eller börjat ruttna då de utvecklar giftet patulin.

Hur stor mängd frukt krävs?

 För att få must av din egen frukt måste du lämna in minst 40 kg (3-4 stora FULLA pappkassar ). Har du inte tillräckligt med frukt, varför inte samla ihop frukt tillsammans med dina grannar och gör en blandmust att dela er emellan. Boka inte den första lediga tiden om du inte har mer än 40 kg äpplen. Anledningen är att alla typer av musteriutrustning, oavsett om de är gamla eller moderna, har slangar som förbinder pressen, tanken och pastörisatören. Det är omöjligt att få ut all must från slangarna eftersom det inte finns någon pump som kan gå helt torr. Detta innebär att det alltid kommer att finnas kvar spår från föregående kunds äpplen i slangarna. Detta gäller även när musterier säger att du får tillbaka 100% must från dina egna äpplen – det finns alltid en risk att i de 2 fösta BiB finns kvar spår av andra äpplen i systemet. Låt er inte luras! 

Hur mycket must blir det? 

Vi utvinner cirka 60% must av dina inlämnade äpplen. 4 fulla stora papperskassar blir 5-7 BIB. Tänk på det att ett äpple innehåller 86% vatten och det är omöjligt att pressa ut allt vätskan. 

Vi tar inte emot övermogna äpplen (Ett övermoget äpple är mjukt och knakar inte när man biter i det.) eftersom de krossade äpplen sätter igen våra filter och pressandet. Ett övermoget äpple är mjukt och knastrar inte när du biter i det. 

Frukter ska vara fri från kvistar, löv, grus osv, eftersom de kan skada maskiner. Det spelar ingen roll om äpplena har "rost" eller är fula i skalet, det påverkar inte smaken. Fortfarande ljusbruna fallfruktsskador är inga problem. 

Du kan inte musta fallfrukt från häst-, ko- eller fårhagar då dessa kan innehålla kolibakterier. Du kan heller inte musta äpplen som blivit mörkbruna, mögliga eller börjat ruttna då de utvecklar giftet patulin. 

Vill Du blanda in päron? Inga problem! Men tänk på det att boka den sista möjliga tiden, så att ingen får rester av Dina päron i sin must. Annas måste vi tvätta maskiner och det hinner vi inte med mellan kunderna.

Länk till kalendernhttps:

https://boka.se/tradgarnsmusteri

En del av Trädgårns Musteri är finanserat genom bidrag från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling år 2022. 

Ett äpple om dagen

Om äppelmustning, cider och övriga drycker. Läs mer här