TRÄDGÅRNS MUSTERI

STÄNGT FÖR SÄSONGEN 
Tack för iår!  

Viktig information inför mustning:

Pris: 80kr/ 3 l BaginBox; Råmust: 20kr/l

Kapacitet och bokning

Vi mustar upp till 100 kg äpplen per 30 minuter.


Har du mer än 120 kg? Boka 1 timme.


Minsta mängd för att få must från dina egna äpplen

Du måste lämna in minst 40 kg frukt – det motsvarar cirka 4 stora fulla papperskassar.


Har du mindre mängd? Då sker inlämning via drop-in.


Viktig bokningsrekommendation

Om du har bara 40–50 kg äpplen, rekommenderar vi att inte boka dagens första tid.


Varför?

Alla musterier använder slangar som förbinder press, tank och pastörisatör. Dessa slangar kan aldrig tömmas helt, vilket innebär att det alltid finns rester av föregående kunds must i systemet – särskilt i de första 3 Bag-in-Box (BiB).


Även om musterier säger att du endast får must från dina egna äpplen, finns det alltid en liten risk för blandning i början. Detta gäller alla musterier – oavsett om utrustningen är gammal eller modern.


Vi tar inte emot övermogna äpplen! Viktigt!

Ett övermoget äpple är mjukt och knastrar inte när du biter i det. Dessa äpplen orsakar problem i processen, eftersom de täpper igen filter och press, vilket stör hela mustningen.


Must från övermogna äpplen blir dessutom ofta grumlig och innehåller mycket fruktkött, vilket kan göra den mindre trevlig att dricka och kan även påverka smaken.


Tips: Skörda gärna äpplena innan de är helt mogna – då blir musten friskare och godare.


Frukt vi inte tar emot:


Fallfrukt från häst-, ko- eller fårhagar (risk för kolibakterier)


Äpplen som är mörkbruna, mögliga eller ruttna (de kan innehålla mögelgiftet patulin)


Frukt med grus, kvistar eller löv, då det kan skada våra maskiner.

Viktig säkerhetsinformation


Av säkerhetsskäl ber vi alla kunder att hålla sig utanför de markerade områdena.


Detta är viktigt för att undvika:

Klämskador

Brännskador

Andra säkerhetsrisker

De markerade zonerna är avsedda för personal och maskiner i drift. Att vistas inom dessa områden kan innebära allvarlig fara.


Tack för att du visar hänsyn och följer våra säkerhetsanvisningar.


Mustning av päron eller vindruvor

Du får gärna blanda i päron, men du måste boka den sista tiden på dagen. Detta för att undvika att andra kunder får päronsmak i sin must.


Vi kan även musta vindruvor, men endast som sista kund för dagen.


Vi hinner inte sanera maskinerna mellan varje kund, därför gäller dessa regler.


Hur mycket must blir det?

Vi pressar ut cirka 60 % must av inlämnad frukt.


Ett äpple innehåller cirka 86 % vatten, men det är inte möjligt att utvinna allt.


4 fulla papperskassar (ca 40 kg) ger i regel 5–7 Bag-in-Box (BiB), beroende på sort och saftighet.


Betalning

Vi tar endast kort eller Swish.

Kontanter accepteras inte.

Övrigt att tänka på

Fläckar, "rost" eller fult skal påverkar inte smaken.

Ljusbruna fallskador är oftast inga problem, så länge frukten inte är möglig eller rutten.

Välkommen till oss – vi ser fram emot att musta dina äpplen!


Packa inte proppfulla kassar, inga gigantiska lådor/kartonger. Vi lyfter flera ton varje dag och vi vill inte skada våra ryggar! Tack!

Ni kan alltid lämna in era äpplen utan att boka tid. Vi kommer att musta dem så snart vi hinner. Glöm inte att märka era kassar med namn och telefonnummer, så att vi kan kontakta er när musten är klar.  Har ni några frågor? Tveka inte att höra av er via mail, telefon eller SMS. Vi ser fram emot att ses snart och att hjälpa er skapa den bästa musten någonsin! Välkomna!

En del av Trädgårns Musteri är finanserat genom bidrag från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling år 2022. 

Ett äpple om dagen

Om äppelmustning, cider och övriga drycker. Läs mer här