ÖNSKAR DU BESTÄLLA ÄPPELMUST? 

Nu har Du möjlighet att beställa äppelmust/päronmust! En perfekt gåva till din nära vänner eller familj. 

Skicka förfrågan till tradgarn1997@gmail.com 

TRÄDGÅRNS MUSTERI

Trädgårns Musteriet är nu stängt för säsongen!

Vi vill tacka alla våra kunder för förtroendet och denna äppel säsong! 

Önskar Du köpa äppelmust/päronmust? 
Vi har äppelmust på 'Ingrid Marie' och 'Aroma'; Päronmust på 'Luckas' och 'Elsa'.

Kontakta Karolina: 0739769687


Nu kan du komma med Dina äpplen till Trädgårns Nya Musteri! Vi mustar, pastöriserar och tappar upp på bag in box medan du väntar, så du behöver inte komma tillbaka och hämta (ca.30min). För att du ska slippa köa i flera timmar så bokar du enkelt in en tid i vårt bokningssystem, länk finns nedan:

Medan du väntar kan Du avnjuta en promenad i våran visning-trädgård "Mormors" samt plocka färska grönsaker eller ta en kopp kaffe i cafét.

OBS! Det finns möjlighet att få Råmusten som är inte värmebehandlad. Vi tappar upp den på medhavda kärl. Den är hållbar i kyl 3-4 dagar och måste tas om hand när ni kommer hem. Den går bra att frysa, konservera eller jäsa egen cider/vin på.
OBS! Vi diskar inte era kärl innan, se till att de är rena!

Pastöriserad must - Must på 3 liters bag in box kostar 75 kr styck. 
Ni bokar in tiden och får en varsamt värmebehandlad must tappad i 3 liters bag-in-box med dagens datum (inklusive kartong). Enkla att ta hem och förvara i rumstemperatur. Har ni lämnat in fin frukt är den hållbar i minst ett år efter mustdatum. En öppnad box är hållbar i 2-3 veckor i rumstemperatur ännu längre i kyl.

Färsk hemmagjord must smakar betydlig bättre än de flesta massproducerade kommersiella juicer, av vilka många är gjorda av återställda importerade koncentrat. Äpplen kan ha lika många olika smaker som vin och det är ett nöje att experimentera med olika varianter och blandningar. Hemmagjord äppelmust är perfekt för de som är oroade över rester av bekämpningsmedel. Du kommer att veta vad din juice innehåller.

En del äpple/päron sorter är mer smakrika eller sötare/syrligare än andra, även skörde tidpunkt påverkar aromen och balansen på sockerhalt och syra.

Vi tar inte emot övermogna äpplen (Ett övermoget äpple är mjukt och knakar inte när man biter i det.) eftersom de krossade äpplen sätter igen våra filter och pressandet. Ett övermoget äpple är mjukt och knastrar inte när du biter i det.

Frukter ska vara fri från kvistar, löv, grus osv, eftersom de kan skada maskiner.

Det spelar ingen roll om äpplena har "rost" eller är fula i skalet, det påverkar inte smaken. Fortfarande ljusbruna fallfruktsskador är inga problem.

Du kan inte musta fallfrukt från häst-, ko- eller fårhagar då dessa kan innehålla kolibakterier. Du kan heller inte musta äpplen som blivit mörkbruna, mögliga eller börjat ruttna då de utvecklar giftet patulin.

Hur stor mängd frukt krävs?
För att få must av din egen frukt måste du lämna in minst 35 kg (3-4 stora FULLA pappkassar ).
Har du inte tillräckligt med frukt, varför inte samla ihop frukt tillsammans med dina grannar och gör en blandmust att dela er emellan.

Hur mycket must blir det?
Vi utvinner cirka 60% must av dina inlämnade äpplen.

4 fulla stora papperskassar blir 5-6 BIB.

Tänk på det att ett äpple innehåller 86% vatten och det är omöjligt att pressa ut allt vätskan.

Vill Du blanda in päron? Inga problem! 

Men tänk på det att boka den sista möjliga tiden, så att ingen får rester av Dina päron i sin must. Annas måste vi tvätta maskiner och det hinner vi inte med mellan kunderna.

En del av Trädgårns Musteri är finanserat genom bidrag från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling år 2022. 

Ett äpple om dagen

Om äppelmustning, cider och övriga drycker. Läs mer här