GRÖNSAKER

2024-04-11 

Tillgängliga grönsaker och kryddor : 

Gurka

Mangold

Tomater

Jordgubbar

Persilja

Citronkoriander 

Libbsticka

Piplök - salladslök

Gräslök

(Äppelmust 'Aroma' och 'Ingrid Marie'; Päron med Äpple 'Lukas' och Ingrid Marie';  samt Päronmust 'Lukas och Elsa') tills lager tar slut. 

Närmaste veckor :

Gurka

Mangold

Gräslök

Persilja

Salladslök 

Sallat, mm.

Ni kan beställa våra produkter hos Menigo, Grönsakshallen Sorunda eller direkt hos oss. 

tradgarn1997@gmial.com 
SORTIMENT - GÅRDSBUTIK

                EKOLOGISKA PLANTOR 2024

                    TOMATER

Tomat ' Saucey' - en frilandstomat som ger buskiga små plantor, kan även odlas i kruka på balkong. Tomaterna växer på klasar om 5-10 plommonformade frukter per klase. Den har en rik tomatsmak. De är söta, köttiga och mycket smakrika med väldigt få frön. Perfekt för att göra såser, puré, pasta och salsa. De är lätta att plocka och skala.

Tomat 'Ida Gold' - ger solgul-orangefärgade coctailtomater på 30-50 gram, smaken är söt och saftig med en låg syrahalt. Ger tidig skörd och fortsätter att leverera nya tomater i klasar under en lång period. Sorten är tidigt mognande och väl anpassad för vårt nordiska klimat. Plantorna är lågväxande, kompakta och väl förgrenade. Ska ej tjuvas. Denna sort är utmärkt för odling i stora krukor på varma lägen, även utomhus. Kan självklart även odlas som vanligt i växthus och kan nog ge en fin skörd även på friland på varmt och skyddat läge.

 Tomat 'Boka' - Boka som är en tomat som passar utmärkt för krukodling inomhus, utomhus eller i växthus. Plantan är kompakt och ger ljusgula cocktailtomater med gulbruna axlar. Boka är en högavkastande, tidigt mognande tomat. Tomatplantorna når en höjd på max. 50 cm. Fruktvikt ca. 15 g 

Tomat 'Homestead' - en redig tomat-sort som ger stora, smakrika och köttiga bifftomater. Varje planta producerar många enorma tomater som skördas på sensommaren och fram till frost. Högväxande plantor som behöver tjuvas och bindas upp, kan även stöttas vid behov men vi brukar inte behöva det då plantorna är otroligt tåliga.

 Tomat 'Campbell 33' - kultursorten "Campbell 33", som är en äldre kommersiell sort som passar för att göra soppor, pastasås och krossade tomater på. Även god att äta färsk. Denna sort ger massor av medelstora röda frukter som brukar mogna samtidigt. Sorten har utmärkt resistens, bra motståndskraft mot sprickbildning och de tenderar att producera bra mängder frukt även när de odlas under rätt förhållanden. 

Tomat 'Ananas' - Biff tomaten Ananas som är en helt otrolig sort, kan vara den bästa av alla tomater vad gäller smak och konsistens. Man kan nästan tro att detta är en exotisk frukt! Härligt söt och syrlig med mycket juice och bra konsistens, god att äta som den är eller i sallader. En tomat vi rekommenderar alla att odla! De stora tomaterna har en skördevikt på 400-500 gram. De mognar mot en solgul färg med röda inslag. Plantorna behöver tjuvas och uppbindas, stötta ev. vid fruktsättning. Ananas-tomaten är en amerikansk kultursort från1900-tal.

Tomat 'Bogus Fruchta' -  en lättodlad, tidigt mognande sort som ger små tomater med en fruktig och söt smak. Den buskiga plantan blir upp till 65 cm hög vilket gör att detta är en utmärkt sort att odla på balkong, i kruka eller på mindre odlings-utrymmen. Behöver inte tjuvas. Bör stöttas med pinne i mitten under fruktsättning.

Tomat 'Gourmandise Red' - en variant av körsbärstomat som ger små och kompakta plantor vilka passar utmärkt för odling i kruka inomhus i fönstret, på balkongen, i växthus eller utomhus på varmt och skyddad plats.  Sorten är en så kallad busktomat. De medelstora, runda tomaterna är röda och har en söt och god smak. Fruktstorlek 3 cm i diameter. Det franska namnet "Gourmandise" kan översättas till "delikatess" eller "frosseri" vilket passar väl för denna välsmakande delikatess som man gärna frossar i. God att äta färsk som snacks, i sallader eller till matlagning. Behöver inte tjuvas eller uppbindas. 

                        GURKA

"Äppelgurka" 'Lemon Apple' - en spännande kultursort från slutet av 1800-talet. En korspollinerande frilandsgurka med klotrunda, ljust gula frukter som ser ut som citroner eller små äpplen. Fungerar även utmärkt att odla i växthus. Gurkorna är spröda och saftiga och har en god smak. Fruktköttet är vitt och mycket lättsmält. Gurkan är godast att äta färsk när frukten är 3-5 cm i diameter. Sedan övergår den blekt gula färgen mot mörkgult och fröna blir hårda, då passar denna bra för inläggningar istället. Sorten är resistent mot flera virusarter och tål torka bra. Kommer ursprungligen från Australien.

Gurka 'Saiko' - ger gurkor som är långa, räfflade och lätt taggiga. Skördas tidigt innan gurkorna bildat frö och är krispiga. Smaken är mycket god, lite söt och helt bitterfri. Även bra för utomhusodling, resistent mot bladmögel. Bind upp plantorna under odlingen för att få raka gurkor. 

Gurka 'Tanja' - en högavkastande sort som ger helt bitterfria gurka. För utomhus- och växthusodling. Skördas när de mörkgröna, smala gurkorna är omkring 25 - 30 cm långa. De har då ett litet kärncentrum och fast krispigt kött. Frilandsgurka

Gurka 'Minyara' - en medeltidigt mognande, mycket högavkastande och frisk sort. Gurkorna blir mörkgröna och kärnfria, de skördas vid en längd på cirka 15-20 cm. Dess fruktkött är krispigt, mycket aromatiskt med en lätt sötma och helt bitterfri smak, en utmärkt sallatsgurka. Minyara är lämplig för växthusodling och beskärning av plantorna rekommenderas då det ger större skörd av gurkor. 

Gurka 'Katrina' Minidrivgurka - vår klara favorit bland salladsgurkor. Ger cylindriska frukter eller något tjockare vid fästet, 16-18 cm långa. Mycket tidig i skörd och sedan långvarig. Resistens mot mjöldagg, motståndskraftig mot mosaikvirus, gummiflöde och skorv.

DENNA SORT ÄR SLUT!

Gurka 'Kiwano' - en exotisk gurkväxt som ger taggiga frukter med ett spännande utseende. De små gurkorna kan delas på mitten och äts med sked eller så skivas de för att användas som dekoration vid servering av sallad eller liknande. Plantorna har att kratifgt växtsätt och odlas främst i växthus, kan även odlas på varma och skyddade lägen, mot en husvägg eller liknande.

ENDAST FÅTAL KVAR!

Gurka 'White Wonder' - ger vita, halvlånga & lite tjockare slanggurka med krispigt fruktkött som är god i sallader eller som inläggningsgurka. Mycket tidig sort, passande för friland eller växthusodling. Amerikansk kultursort från år 1893 (New York). Skördas vid 15-20 cm långa.

Gurka 'Fitness' - Mjöldaggstolerant slanggurka för växthusodling. God i sallad och på smörgåsen. Trivs i sol och värme. Behöver stöd eller uppbindning. Skörda färdig gurka innan de blir för stora. Ger fullstora gurkor hela säsongen.

                                  PAPRIKA                           

Paprika 'Maor' - en kraftigt växande och stabil, upprätt växande plantor med en höjd omkring 80 - 90 cm. Paprikorna är medeltidigt mognade, kompakta och blockformade med ett tjockt och krispigt och söt fruktkött. Paprikorna mognar från mörkgrönt till rött. Smaken är kryddig och söt, utmärkt att äta färsk, grillad eller fylld. Resistent mot tobaksmosaikvirus. Lämplig för växthus eller utomhusodling på skyddad och varm plats.

Paprika 'Asti Giallo' - Paprikan Asti är en kultursort och klassiker från Italien som producerar stora gula & kvadratformade paprikor. Gott, tjockt kött med en söt mild smak som är idealisk för sallader, fyllda, stekt, grillade och i grytor. Kallas även för 'Asti yellow'.

Paprika 'Yolo Wonder'
Paprika 'Yolo Wonder'
Paprika 'Asti Giallo'
Paprika 'Asti Giallo'

Paprika 'Yolo Wonder' - den har stora, tunga, 3-4- rummiga frukter som har ett fast, tjockt kött. De är mörkgröna och blir högröda vid full mognad. Plantan växer starkt upprätt, blir 40-50 cm hög. Yolo Wonder, som är resistent mot tobaksmosaikvirus, bör odlas i växthus och ger då en stor skörd av bästa kvalitet. Lång skördetid. 

                        Chili

Chili 'Aurora'
Chili 'Aurora'
Chili 'Taeyang mild'
Chili 'Taeyang mild'
Chilipeppar 'Türkischer Gewürzpaprika'
Chilipeppar 'Türkischer Gewürzpaprika'

Chili 'Aurora' - är en vacker chilisort som passar att odla i kruka eller på balkong. Aurora betyder norrsken och namnet passar bra för denna sort. Plantorna blir 40 cm höga och ger mängder av 3-4 cm långa chilifrukter som växer upprätt. Plantan får violetta blommor och chilifrukterna mognar från grönt till gräddvit, lila, orange och slutligen röd. Ofta har plantorna frukt i alla flera färger samtidigt vilket är väldigt vackert. Styrka: 30.000-50.000 scoville.

Chili 'Taeyang mild' - kompakta medelhöga plantor med mycket jämn frukt, fruktlängd ca 12 cm, mycket hög avkastning. Mognar från grönt till rött. Passar bra för torkning och tillverkning av Kimchi. Hetta: 6 av 10.

Chilipeppar 'Türkischer Gewürzpaprika' -ger fylliga röda frukter på kraftiga plantor. Den har mild/medium styrka. Mild/medel styrka: 1500 shu (på en skala från 1-10.000)Skördefärdig ca 115 dagar efter sådd (kallväxthus). En mycket tidig, synnerligen speciell chili, för både friland och växthus. Het för att vara en så stor frukt. Omogna frukter är gröna, mognar fylligt röda. De är tunnväggiga, vikten trots storleken bara 30 g. Ger mycket rikligt. Ganska kraftigvuxna stabila plantor. En favorit bland måttligt het chili.

             SOMMAR BLOMMOR 

Calibrachoa Calita 'Blue Morn'  Små Petunia - Halvrund, välförgrenat växande. Flexibla, brottåliga skott. Blommar jämt hela säsongen, trivs bäst i sol. 

Calibrachoa Calita Comp 'Pink Red Eye' Små Petunia -  Halvrund, välförgrenat växande. Flexibla, brottåliga skott. Blommar jämt hela säsongen, trivs bäst i sol.

Dhalia Lubega 'Yellow Orange' och Dhalia Lubega 'Tropical Punch' - Kraftig dahlia med jämn blomning från mitten av april. Stora välfyllda blommor med lysande färger på stadiga stora stjälkar. 

                               KRYDDOR

NYHETER 2024:

Chokladmynta - Mörka, nästan lilagröna blad med en kraftig mintdoft och med smak av mintchoklad. Kan användas i efterrätter och till myntate. Under sommaren bär den lilarosa blommor. Mynta sprider sig snabbt med utlöpare och det är en god idé att odla den i en nedgrävd hink utan botten för att hålla den i schack. Perenn.

Melissa Örtartad perenn med tandade äggrunda gröna blad som doftar starkt av citron om de krossas. Svagt gula till vita blommor som bildar ax i bladvecken. Gammal läkeväxt, framför allt mot kvinnosjukdomar men även lugnande och antidepressiv. Används numera som dekoration på desserter och bakverk, fiskkrydda, i likörer, teer och andra drycker. Bör beskäras regelbundet för att få kraftiga plantor.  Hela plantan används, främst bladen. Går att skörda hela växtsäsongen, konsumeras färska eller torkade. 

Citrontimjan 'Silver Queen' - Marktäckande kryddväxt med aromatiska, citrondoftande, grågröna blad med vit kant. Blommor i ljust rosalila nyans. Bladen används färska eller torkade i matlagning. Tacksam soldyrkare. Bladen är grågröna med vit kant och blommorna ljust rosalila. Blommorna attraherar våra pollinationer. Trivs i full sol och i väldränerad jord. Bladen är mycket små och aromatiskt väldoftande. Passar även utmärkt i höstkrukor, där den breder ut sig och väver sig in mellan andra växter. Plantorna blir vackrare om de beskärs efter blomningen. Övervintrar ibland på väldränerat läge. Anses vara mindre smaklig för rådjur. 

                  GRÖNSAKER

Squash 'Albrello Di Sarzana' - en squash från Italien. Ljust gröna frukter, lätt marmorerade med en trevlig smak och ett fast, vitt och mört fruktkött.

Squash 'Mutabile' - producerar buskiga plantor med starkt marmorerade blad, ger stor skörd och plantorna håller sig friska. Mörkgröna, avlånga frukter, som är lätta att skörda. Motståndskraftig mot mjöldagg.

Squash 'Gold Rush' -En gourmetsort med tunt gult skal och krispigt fruktkött. Denna sort kallas även för "golden zucchini" vilket passar med de enhetliga och guldgula frukterna. De blanka frukterna har ett grönt skaft och ett ljusgult fast fruktkött.

Squash 'Zuboda' - en squash som ger buskiga plantor med gröna, lätt marmorerade, långsträckta squash-frukter med en mild aromatiskt smak och ett fast kött. Squashen skördas bäst omkring 25cm, de är även väldigt goda att skörda som små zucchinis. En tidigt mognande sort som ger bra skörd redan efter 55-60 dagar, fortsätter man plocka så producerar plantan fler frukter ända fram till frost.

Vintersquash 'Jarrahdale' - en vintersquash med kompakt fuktkött med fin smak och textur. En australiensisk sort som kommit att bli en av de stora pumpasorterna.Ger frukter som är tyngre än de ser ut då frukternas vägg är tjock. Vikt: 5-9 kg, som fullt mogen blir frukten grågrön, trumformad med kraftiga ribbor eller klyftor. Gult fruktkött. Lagrar bra.

Vintersquash 'Uchiki Kuri' Hubbardpumpa - en vintersquash från Japan med ljust orange-rött skal. Jättefin form en färgklick när höstens gråa väder börjar komma. Fin som dekoration. Bra smak med gult och krämigt fruktkött som är fast, väldigt sött och nötigt . Fungerar jättebra för att lagra. Används i soppor, grytor, ungsbakad, i pajer, syltad m.m. Ranklängden blir 3-5 m. Denna typ av pumpa kallas även för jättepumpa, squash, hubbardpumpa, hokkaido.

Jättepumpa 'Gele Centenaar' - Denna sent mognande sort av jättepumpa ger ger stora plattrunda till nästa runda frukter som mogna normalt övergår från gul färgton till närmast laxrosa-frukter. Kan bli mycket stor. Vikt upp till 40-50 kg. Utmärkt för syltning.

Mammutpumpa - Rouge Vif D'Etampes - en fransk kultursort som odlades redan innan år 1830. Pumporna blir plattrunda, orangeröda och väger kring 8-10 kg. God matpumpa till pajer, soppor, marmelad m.m. Fin till höstdekorationer. Rankornas längd 3-5 m. Pumpan är mogen när den fått fin färg och avger ett dovt och ihåligt ljud när man knackar på skalet.

Fakta: Heter det squash, zucchini eller courgette? Det är faktiskt bara är olika ord för samma grönsak, här i Sverige används alla benämningar medans man i Frankrike säger Courgette, i Italien kallas det zucchini och i England heter det squash. Den gröna gurkliknande zucchinin är egentligen en frukt från pumpafamiljen som man skördar när den är omogen, fullt mogen sätter frukten frö och får ett hårt skal och fruktkött. Det finns mängder av sorter i olika form och dessutom i färgerna grön, vit och gul. Det finns dessutom sorter som kallas vintersquash, det är egentligen pumpor som får ett hårt skal vilket ger lång hållbarhet utan att bli träiga.

BÄR

Jordgubbar - midsommar/augusti
Rabarber - juni/september
Svarta vinbär - juli/augusti
Röda vinbär - juli/augusti (små mängder)
Krusbär - juli/augusti (små mängder)
Hallon - augusti/september 
Svart aronia - juli/augusti 
Havtorn - augusti/september (små mängder)
Blåbär - juli/augusti (små mängder)

KRYDDOR

Kinesisk Gräslök
Pimpinell 
Piplök
Dill
Basilika
Timjan
Persilja
Fänkål 
Libbsticka 
Dansk körvel
Salvia
Malört
Kungsmynta (oregano)
Mynta
Citrontimjan
Chokladmynta
Trädgårdssyra
Shiso - japansk bladmynta
Ängssyra mm.


GRÖNSAKER

Tomat - juni/oktober
Gurka - april/oktober
Fikon - augusti/september och oktober/november
Fikon blad -oktober/ september

Grönkål, Svartkål, Purpurkål - juli/december
Pak Choi - juli/september
Sallat - maj/september
Broccoli - augusti/september 
Fänkål - augusti/oktober 
Purjolök - augusti/september
Mangold - april/september
Gul och Röd lök - juli/september
Salladslök - juni/augusti
Vitlök - augusti/september 
Sallat - juni/oktober
Gräslök - april/september
Zucchini - juli/september
Sockerärtor - juli 
Bönorna - juli/augusti 
Morötter - juli/september
Rödbeta, Gulbeta - juli/september
Jordärtskocka - September/ november
Kronärtskocka - September/ November